Beza FIS dan FES

Apakah perbezaan dan perbandingan antara FES dan FIS?

 

1) FAHAMILAH English Sekarang (FES)

 

Selama 60 jam (1 - 3 bulan) anda akan ditunjukkan dengan jelas bagaimana hendak berkomunikasi: bercakap dan menulis, dalam bahasa inggeris - siap dengan latihan berinteraksi dengan sebutan yang betul dan ayat yang tepat dan menterjemah hasrat anda dengan grammar yang tepat 

 Pakej BERSIRI: Minimum 3-4 bulan untuk menamatkan keseluruhan silibus. Boleh sambung peringkat advance setelah tamat 3 bln atau boleh berhenti bila-bila masa.

1) bulan Pertama: menguasai dan mendapat kefasihan untuk semua kategori BASE FORM, Root Word dan Simple Present 

2) bulan ke 2: menguasai sifat2 OBJECT dan ayat-ayat fakta mengandungi Adjectives dan semua bentuk NOUNS

3) bulan ke 3 - memperkasakan penggunaan PAST TENSE & PARTICIPLES

 

2) FASIH INGGERIS Sekarang (FIS)

 

Selama 6-10 kali  (1-3 bulan) anda akan aktif bercakap bahasa inggeris dengan sebutan yang betul dan grammar yang tepat secara serta-merta, cepat, automatik, fasih dan aktif. Anda tidak banyak belajar TEORI GRAMMAR di sini tetapi grammar anda akan terus jadi TEPAT. Anda terus berfikir dalam Bahasa Inggeris, bersoal-jawab secara spontan dan merespon dengan aktif, penuh keyakinan! dua jam setiap sessi (boleh dibuat DUA SESSI sehari). Sessi ini sesuai bagi semua yang sudah ada "BASIC ENGLISH" diperingkat perbualan harian. Jika anda masih ZERO, elok sertai FES terlebih dahulu. Namun begitu, disebabkan ramai yang mempunyai masa yg sedikit dan ingin hendak terus FASIH, maka pakej ini boleh disertai terus tanpa menduduki FES terlebih dahulu.

 

3) FES! ONLINE (Live)

Serupa dengan FES di atas: Selama 60 jam (1 - 3 bulan) anda akan ditunjukkan dengan jelas bagaimana hendak berkomunikasi: bercakap dan menulis, dalam bahasa inggeris - siap dengan latihan berinteraksi dengan sebutan yang betul dan ayat yang tepat dan menterjemah hasrat anda dengan grammar yang tepat - TETAPI segala-galanya melalui

1) Portal Lamanweb ini (englishku.my) dan

2) MEETING  & CONFERENCING secara LIVE - 45 minit sehari menurut jadual yang akan diedarkan.

Anda mesti menumpukan seluruh perhatian untuk FOKUS pada pelajaran yang disampaikan tepat pada masa, seolah-oleh anda menghadiri kelas sebenar. Soal-jawab dan perbincangan dibolehkan dibuat secara serta-merta. Anda mesti download dan install APPS yang sesuai dari Google Play & Apple Play. Sudah tentu anda hendaklah standby jumlah ruang, data dan topup yang mencukupi (minimum data 200mb setiap sessi dan ruang untuk install: 30Mb)

 

4) FES-GWWS (GayaWeb & Whatsapp)

 

 Serupa dengan FES di atas: Selama 60 jam (1 - 3 bulan) anda akan ditunjukkan dengan jelas bagaimana hendak berkomunikasi: bercakap dan menulis, dalam bahasa inggeris - siap dengan latihan berinteraksi dengan sebutan yang betul dan ayat yang tepat dan menterjemah hasrat anda dengan grammar yang tepat TETAPI segala-galanya melalui Portal Lamanweb ini (englishku.my) dan dengan mengaktikan Groups dalam Whatsapp - penggunaan AUDIO yang dirakamkan dan SEND FILES secara serta merta. Sessi ini tidak memerlukan anda berada di handphone masing-masing mengikut jadual sebab biasanya satu sessi diberi jangkamasa yang lebih panjang, boleh dibaca esok dan boleh di respon lewat sedikit. Sesuai jika anda terlalu BUSY tiada masa untuk menumpukannya secara serta-merta (mesej dalam Whatsapp kekal selagi anda tidak delete!)

 

INTENSIF atau Bulanan?

Sekurang-kurangnya 60 jam diperlukan untuk menamatkan keseluruhan sillabus BASIC. Beberapa jam tambahan pula diperlukan untuk KEFASIHAN dan ADVANCE. Selepas itu anda akan dibawa ke alam MUET.

Jika anda mengikuti kelas 10 jam seminggu, Seharusnya seluruh pakej akan tamat dalam tempuh DUA BULAN. Begitulah kiraan seterusnya!

 

Program Intensif KEM Cuti Sekolah

 

Program cuti sekolah mengandungi petikan dari beberapa modul & Sillabus FES&FIS. Biasanya program cuti sekolah hanyalah 10-20 jam dah tidak merangkumi semua sillabus. Semua peserta program cuti sekolah digalakkan menyambung semula meneruskan pakaej FES setelah sekolah dibuka secara mingguan agar seluruh sillabus dapat dipelajari.